NOVI ZAKON NIJE RIJEŠIO NAGOMILANE PROBLEME: „Očekujemo nastavak bogaćenja pojedinih šerifa!“

Novi Zakon o gospodarenju otpadom nije dovoljno ambiciozan i nije riješio brojne loše prakse, istaknula je Zelena akcija. Iako su pohvalili zabranu pojedinih jednokratnih plastičnih artikala koji su veliki zagađivači (lagane plastične vrećice, plastične slamke, posude i pribor za jelo, štapići za uši itd.), za što se udruge već godinama zalažu, istaknuli su kako je to „samo kap u moru potrebnih rješenja za nagomilane probleme“. Nadodali su kako je pri tome ambicija tek minimalna jer je „problem plastičnog otpada puno veći te su mjere i ciljevi trebali biti puno sveobuhvatniji“.

Kao glavni problem istaknuli su činjenicu da Zakon održava na životu brojne loše prakse, među kojima su nastavak forsiranja izgradnje skupih i štetnih regionalnih centara za smeće, kao i nepravedan okvir za izračun cijene usluge.

„Zbog tih i sličnih odredbi te nedostatka ambicije, očekuje nas novo desetljeće sporih i nedostatnih pomaka, neispunjenja ciljeva smanjenja, ponovne uporabe i recikliranja otpada te izglednog poskupljenja računa diljem gradova i općina RH. Ukratko, nastavak bogaćenja pojedinih šerifa koji posluju sa smećem, a na štetu okoliša i javnog interesa“, zaključuju iz Zelene akcije.

Komentiranje nije dozvoljeno.