NAJBRŽI PAMETNI VLAK NA SVIJETU: Kinezi predstavili vlak koji dostiže brzinu od 350 km/h bez vlakovođe

Na željeznici dugoj 174 km prvi je put vozio pametni vlak G8811 i tako smanjio vrijeme putovanja između Pekinga i Zhangjiakoua s 3 sata na 47 minuta. Riječ je o pametnom vlaku s 5G signalima, bežičnim punjenjem i inteligentnom rasvjetom, a kojim Kina misli povezivati gradove za vrijeme Zimske olimpijade 2022. godine.

Željeznica se gradila pune četiri godine. Ima 10 stanica te nekoliko podzemnih tunela, a ujedno je i prekretnica u kineskom razvoju željeznica. – Jing-Zhang superbrza željeznica s pametnom izgradnjom, pametnom opremom i pametnim funkcijama ulazi u povijest kao prva svjetska pametna željeznica – rekao je inženjer Li Hongxia.

Cijeli projekt koštao je 7,01 mlrd. EUR, a posebno je zanimljivo što su novi vlakovi programirani da voze sami te što će vlakove održavati i popravljati roboti koji će stajati na postajama gdje će ujedno pomagati putnicima u nošenju prtljage te davati korisne informacije.

Novost je i da se ovaj vlak neće navoditi GPS-om, već s novim sustavom Beidou u koji je Kina uložila više od 8 mlrd. EUR.  Kina sada ima ukupno više od 139.000 km željezničke pruge od čega je 35.000 visokobrzinske po čemu je svjetski lider.

Komentiranje nije dozvoljeno.