NAJAVLJENA OBNOVA MIROGOJA: Zagrebačko groblje uvršteno u 7 najugroženijih spomenika i lokaliteta kulturne baštine

Europa Nostra kao europski glas civilnoga društva posvećen kulturnoj i prirodnoj baštini zajedno sa svojim partnerom Institutom Europske investicijske banke objavili su popis 7 najugroženijih spomenika i lokaliteta kulturne baštine u Europi za 2021. godinu na kojem se nalazi i groblje Mirogoj.

Razlog tome su dva snažna potresa, a osim konstruktivnih oštećenja i pukotina, velike su štete primijećene na arkadama, paviljonima, crkvi Krista Kralja i mnogim nadgrobnim spomenicima i skulpturama. Na konferenciji za medije predstavnici Grada Zagreba najavili su kako će obnova krenuti uskoro i to pomoću sredstava iz EU fondova.

„Nakon razornog potresa koji je prošle godine pogodio Zagreb, Uprava Gradskih groblja Zagreb, Zagrebački Holding i Gradska uprava su u suradnji s Ministarstvom kulture i medija Republike Hrvatske poduzeli niz aktivnosti kako bi sanirali nastale štete. Napravljena je temeljna zaštita mirogojskih arkada te je izrađen dio projektne dokumentacije za cjelovitu obnovu“, rekao je pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić.

Naglasio je da se iz Fonda solidarnosti EU očekuje oko 100 milijuna kuna za izradu cjelokupne dokumentacije i za prvu fazu obnove. „Uz ova sredstva svakako očekujemo i pomoć Europske investicijske banke, kako po pitanju stručnih savjeta, tako i novčanih sredstava“, rekao je pročelnik Lovrić. Naglasio je, također, da Grad Zagreb osim obnove kulturne baštine na Mirogoju vodi brigu i o nadogradnji arkada pa je najavio kako će na ljeto, na južnome dijelu groblja započeti izgradnja novih arkada u dužini od oko jednog kilometra.

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek je izjavila da je potres nanio razorna oštećenja tako da se dijelovi objekata moraju razgraditi i demontirati te ukloniti kako bi se spriječila veća razaranja i veće štete. „Procjena je da će troškovi za prve radove što će se financirati iz Fonda solidarnosti EU iznositi 97 milijuna kuna. Radi se o radovima na hitnoj sanaciji, a sredstva su odobrena. Na Mirogoju ćemo, kao i na ostalim kulturnim dobrima u Zagrebu, relativno brzo vidjeti početak realizacije, međutim jasno je da će obnova ovog kompleksa biti dugotrajna  jer se radi o iznimno kompleksnom spomeniku koji zahtijeva veliki stručni angažman“, istaknula je ministrica.

Komentiranje nije dozvoljeno.