MINISTAR FILIPOVIĆ NA VIJEĆU MINISTARA ZA OKOLIŠ: „EU ostaje na čelu borbe protiv klimatskih promjena!“

U Luksemburgu je održan redovan sastanak Vijeća za okoliš na kojem je sudjelovao i ministar gospodarstva i održivog razvoja izv. prof. dr. sc. Davor Filipović. Na početku sastanka usvojena je izmjena Uredbe o postojanim organskim onečišćivačima kojima se snižavaju dopuštene koncentracije opasnih tvari u otpadu što će osigurati čišće tokove sekundarnih sirovina i povećati razinu zaštite ljudskog zdravlja i okoliša.

Foto: MINGOR

Vijeće je usvojilo još nekoliko značajnih propisa, uključujući Odluku o otvaranju pregovora za međunarodni sporazum o plastičnom onečišćenju te Direktivu o zajedničkom punjaču kojom će 2024. godine USB-C priključak postati obavezan za cijeli niz elektroničkih uređaja poput mobitela, tableta i slušalica. Više neće biti potrebno kupovati drugi punjač pri kupnji novog mobitela ili sličnog uređaja, jer će se svi moći puniti istim punjačem.

Ministri okoliša Europske unije usvojili su zaključke Vijeća u kontekstu 27. konferencije Ujedinjenih naroda o klimatskim promjenama (COP 27) te 15. konferencije Ujedinjenih naroda o biološkoj raznolikosti (COP 15). Zaključci će služiti kao opći pregovarački mandat Europske unije na navedenim sastancima.

Ministar Filipović istaknuo je da su zaključci zadržali potrebnu razinu klimatske ambicije ažurirajući nacionalne utvrđene doprinose po završetku pregovora o paketu „Spremni za 55“ te da je zaštita bioraznolikosti, uz ambiciozni globalni okvir za bioraznolikost, ostala prioritet unatoč energetskoj krizi u kojoj se nalazimo. „Ovim se još jednom potvrđuje da Europske unija ostaje na čelu borbe protiv gubitka bioraznolikosti i klimatskih promjena“, izjavio je ministar Filipović.

Komentiranje nije dozvoljeno.