KONFERENCIJA SLOVENSKIH KOMUNALACA: u Moravskim Toplicama se raspravljalo o spalionicama i gospodarenju otpadom!

U središtu slovenske regije Prekmurje, točnije u Moravskim Toplicama se 11. i 12. travnja 2024. godine održala 27. konferencija „Modernizacija okoliša“ koja je okupila glavne protagoniste iz slovenskog komunalnog sektora. – Više od 26 godina ova konferencija služi kao značajna platforma za slovenske stručnjake, kreatore politika, za lokalne zajednice i za strukovne organizacije u cilju zajedničkog rješavanja ekoloških izazova kojih nam u Sloveniji ne nedostaje. Ovogodišnje okupljanje je bilo ponovno uspješno i bili smo se usredotočili na raspravu o konkretnim mjerama i rješenjima za Sloveniju u različitim tematskim područjima, rekao je za Komunal Jože Leskovar, čelnik tvrtke Kostak iz Krškog i jedan od vodećih ljudi komunalnog sektora Slovenije.
Onečišćenje okoliša i klimatske promjene predstavljaju značajnu prijetnju, potičući Sloveniju da transformira svoje gospodarstvo radi održivosti i konkurentnosti. Ova transformacija ima za cilj zaštititi društvo i buduće generacije od pritisaka na resurse i degradacije okoliša, s ciljem postizanja klimatske neutralnosti do 2050. godine. Ključne strategije uključuju promicanje zelenih tehnologija, poticanje održive industrije i smanjenje zagađenja, a jedna od rasprava odnosila se i na proizvodnju energije iz komunalnog otpada u tzv. spalionicama.
Konferencija je bila namijenjena jedinicama lokalnih samouprava, državnim službenicima iz područja zaštite okoliša, direktorima, voditeljima poslova i različitim stručnjacima iz komunalnih tvrtki, ali i iz nevladinih organizacija te studentima prirodnih, tehničkih i društvenih znanosti. Ovaj događaj je zabilježio odličan odaziv brojnih komunalaca iz svih dijelova Slovenije, kao i stručnjaka iz svih dijelova jugoistočne Europe. Organizatori su na kraju skupa izrazili zadovoljstvo održavanjem ovogodišnjeg izdanja ovog ključnog foruma za razmjenu znanja i jačanje međusobne suradnje prema održivoj budućnosti Slovenije.

Komentiranje nije dozvoljeno.