Iz EU fondova 16,9 mil. EUR za reciklažna dvorišta. EU sufinancira 85 posto

Reciklažna dvorišta dio su cjelovitog sustava gospodarenja otpadom. Ministar Tomislav Ćorić potpisao je odluku o financiranju gradnje sedam reciklažnih dvorišta u gradovima Sv. Ivan Zelina, Senju, Omišu, Pregradi te općinama Brinje, Kapela i Jasenovac.

Prva dva Ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava potpisana su za projekte na području Sv. Ivana Zeline (2,03 mil KN EU sredstava) i Senja (3,87 mil. KN EU sredstava), a uskoro se očekuje i potpisivanje ugovora s drugim korisnicima. Za navedene je projekte osigurano 16,9 mil. KN iz EU fondova, odnosno 85% ukupne vrijednosti projekata. Projekti su odobreni u sklopu javnog poziva vrijednog 144,5 mil. KN za sufinanciranje gradnje reciklažnih dvorišta iz EU fondova za gradove i općine.

Jedinice lokalne samouprave dosad su prijavile 38 projekata za koje traže 96 mil. KN EU sredstava. Ostali projekti još su u fazi evaluacija te se očekuje pristizanje novih prijava. Kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“ 2014.-2020. Hrvatskoj je na raspolaganju 3,6 mlrd. KN za projekte gospodarenja otpadom. Uz projekte reciklažnih dvorišta trenutno se sufinanciraju i sanacije odlagališta otpada i gradnje centara za gospodarenje otpadom, a u planu je raspisivanje javnih poziva za sufinanciranje projekata sortirnica i postrojenja za obradu biootpada.

Komentiranje nije dozvoljeno.