INDIJSKI STUDENTI STVORILI OPEKU IZ OTPADA: U svakoj cigli nalazi se 1,6kg otpadne plastike

Studenti Sveučilišta Jadavpur u Indiji, u namjeri da pronađu kreativnu i društveno korisnu alternativu opekama iz peći, pokrenuli su start-up Qube čiji je proizvod opeka izrađena od otpadne plastike.

Abhishek Banerjee, osnivač Qubea, i njegov tim rade skupa sa sakupljačima otpada u Zapadnom Bengalu prikupljajući smeće koje uključuje PET ambalažu i PVC vrećice za jednokratnu upotrebu. Recilirana plastika se potom očisti, sjecka i ručno utisne u blokove. Svaka plastična cigla, simbolično nazvana Plastiqube, košta 5-6 rupija (oko 8 centi), dok se prosječne cijene uobičajenih cigala kreću oko 10 rupija (14 centi).

Cigle su u osnovi poput Lego kockica. Na donjem i gornjem dijelu postoje udubljenja koja se međusobno zaključavaju – objašnjava Banerjee te dodaje kako je sretan što u zemlji koja dnevno baca preko 25.000 tona plastičnog otpada grade nešto održivo – doslovno iz smeća. Izuzimanjem maltera i peći iz procesa izrade opeke, Banerjee vjeruje da Plastiqubes mogu smanjiti potrošnju energije za 70% time ostavljajući mnogo niži ugljični otisak od tradicionalnih opeka.

Svaka Plastiqube opeka sadrži 1,6 kg otpadne plastike, a Banerjee vjeruje da bi mogle biti i izdržljivije od tradicionalnih opeka. Plastične opeke još uvijek nisu korištene za gradnju zgrada, a trenutno prolaze kroz fazu ispitivanja otpornosti na vatru i dugotrajne izdržljivosti.

Komentiranje nije dozvoljeno.