GOSPODARENJE OTPADOM KAO RESURS, A NE KAO PROBLEM: Prijavite se na besplatni webinar!

U četvrtak 17.06. održava se besplatni webinar „Gospodarenje otpadom kao resurs, a ne kao problem“. Naime, neuspješno osmišljavanje i katastrofalna realizacija sustava gospodarenja otpadom na lokalnom nivou postaje sve češća praksa u Republici Hrvatskoj. Da ne mora biti tako pokazuju nesporni uspjesi nekoliko lokanih zajednica, pri čemu se kao primjer dobre prakse ističe otok Krk na kojem je ljeti najmanje šest puta više stvaratelja smeća nego zimi što sam problem dodatno naglašava.

Zašto (i kako) je Krk uspio, zašto mnogi drugi nisu i ima li to, prije svega, veze s kadrovskom politikom lokalnih komunalnih društava, neka su od pitanja o kojima će se raspravljati na ovom webinaru.

„Prije svega želimo pokušati promjenu paradigme jednostavnom tezom da otpad nije smeće ili sofisticiranije rečeno da su moderni (i ekološki osmišljeni) sustavi gospodarenja otpadom pretvorili problem u resursnu ekonomiju sa nezanemarivim utjecajem na održivi razvoj lokalne zajednice.
Također i o europskoj priči (cirkularna ekonomija i zelena tranzicija) i našim (neizvršenim) obavezama prema EU planiramo jako puno toga reći. Na kraju, planiramo projicirati realan izlaz iz ove veoma neugodne situacije promjenom postojeće prakse“, ističu organizatori webinara.

O svim ovim temama raspravljat će se na webinaru u srijedu, a najavljeni panelisti su:

Teo Čolan, dr.vet.med. – član upravnog odbora i stručnjak za gospodarenje otpadom, Međunarodni institut za klimatske aktivnosti (IICA)

Đuro Horvat – generalni direktor, Tehnix d.o.o.

Vjekoslav Majetić – osnivač i vlasnik, DOK-ING d.o.o.

Dejan Kosić – tehnički direktor, Ponikve Krk

doc. dr. sc. Mirela Holy, Sveučilište VERN – gošća komentatorica

Vjeran Piršić – predsjednik, udruga Eko Kvarner – moderator

Webinar će se održati na hrvatskom jeziku i besplatan je za sudjelovanje. Počinje u 13:30 i traje do 15:00 sati. Više informacija i prijave: Webinar Registration – Zoom

 

Komentiranje nije dozvoljeno.