Održana glavna sektorska konferencija za komunalni sektor u Dubrovniku

U Dubrovniku se 9. i 10. svibnja održala konferencija o komunalnoj infrastrukturi koja je okupila stotinjak zainteresiranih sudionika iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije i Srbije – tvrtke iz komunalnog gospodarstva, dobavljače opreme, nevladine udruge, članove akademske zajednice, pravne stručnjake, konzultante, predstavnike JLS te donositelje odluka na nacionalnoj i regionalnoj razini.Skup se održao uz potporu Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović i u suorganizaciji s tvrtkom Hrvatske vode d.o.o., Hrvatskim društvom za zaštitu voda te Općinom Župa Dubrovačka. Prisutnima su se, u ime pokrovitelja, obratili pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova EU, Davor Huška, pomoćnica ministra zaštite okoliša i prirode, Lidija Runko Luttenberger te zastupnik i član Odbora za zaštitu okoliša i prirode, Branko Bačić.

Veliko zanimanje pobudile su stručne prezentacije pomoćnika ministara, voditeljice zagrebačke Čistoće Marine Lovrečki te dr.sc. Mare Pavelić, koja je dala pregled financiranja vodoopskrbe i odvodnje iz EU fondova u Republici Hrvatskoj. Osim prezentacija, održan je niz razgovora s povodom i panel rasprava, kojima se postigla visoka interakcija sudionika te su pokazani primjeri uspješnih projekata, među kojima je gospodarenje otpadom u Velikoj Gorici te sustav odvodnje u Općini Župa Dubrovačka. Primjeri gospodarenja otpadom te lokalne specifičnosti u prilagodbi europskom komunalnom sustavu izneseni su od strane sudionika iz Bosne i Hercegovine i Srbije. Također, prezentirane su inovativne tehnologije u gospodarenju otpadom tvrtke Tehnix, informatička rješenja u kontroli tokova otpada tvrtke Zelene tehnologije, a O-K TEH je predstavio moderna komunalna vozila.

Ovo je inače 1. dubrovačka, ali ukupno 5. konferencija o komunalnoj infrastrukturi (do sada se održala u Zagrebu, Bruxellesu i Bihaću) koja je okupila zainteresirane subjekte iz komunalnog i vodovodnog gospodarstva u zemljama jugoistočne Europe. Više detalja dostupno je na www.communal-municipal.com i na linku https://www.youtube.com/watch?v=JPybDYPBjgs

Komentiranje nije dozvoljeno.