FOND OBJAVIO NOVE POZIVE: 34,5 milijuna kuna za aktivnosti u sektoru gospodarenja otpadom

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je tri javna poziva vrijedna 34,5 milijuna kuna. Objavljeni pozivi odnose se na razne aktivnosti gospodarenja otpadom – od sanacije divljih odlagališta i uklanjanja auto olupina s otoka, pa sve do smanjenja korištenja plastike u zaštićenim područjima.

Nastavno na prošlogodišnju provedbu sanacije područja onečišćenih otpadom odbačenim u okoliš, odnosno sanaciju tzv. divljih odlagališta, program se nastavlja i u 2022. godini. Jedinicama lokalne samouprave je za raščišćavanje divljih odlagališta dostupno 15,5 milijuna kuna te će moći ostvariti 40, 60 ili 80% sufinanciranja, odnosno maksimalno 800.000 kuna. Dodatnih 15 milijuna kuna osigurano je za romska naselja, kojima će se na temelju Operativnog programa nacionalnih manjina uklanjanje takvog otpada financirati u potpunosti.

Program sličan sanaciji divljih odlagališta je i uklanjanje auto-olupina zatečenih na otocima. Kroz prošlogodišnji program, koji je obuhvaćao otoke, parkove prirode i nacionalne parkove, iz okoliša je uklonjeno 80-ak olupina. Specifičnost ovogodišnjeg Fondovog Poziva na iskaz interesa jest što je upućen isključivo jedinicama lokalne samouprave na otocima, odnosno onima kojima otoci administrativno pripadaju.

Fond ove godine pokreće i program „Plastic free zone“, namijenjen nacionalnim parkovima i parkovima prirode, koji bi trebali biti primjeri dobre prakse u korištenju održivih materijala i motiviranju na promjenu. U okviru objavljenog poziva vrijednog 4 milijuna kuna, javnim ustanovama će se sufinancirati projekti edukacije i nabave usluga i opreme koji će za svrhu imati smanjenje korištenja jednokratnih plastičnih proizvoda, ali i uklanjanje otpadne plastike i drugih vrsta otpada u zaštićenim područjima prirode. Pojedini prijavitelj će za takve aktivnosti moći osigurati do 150.000 kuna bespovratnih sredstava.

Komentiranje nije dozvoljeno.