DOBROVIĆ OŠTAR OKO GOSPODARENJA OTPADOM: „Čekaju nas EU penali i skuplji računi!“

U razgovoru za Hinu, bivši ministar zaštite okoliša i saborski zastupnik MOST-a Slaven Dobrović osvrnuo se na trenutačno stanje u sektoru. Prof. Dobrović je upozorio kako će Hrvatska zbog neprovođenja politike kružnog gospodarenja otpadom plaćati penale, a građani visoku cijenu otpada.

Hrvatska Vlada objeručke je prihvatila kružno gospodarstvo, posebno sada za predsjedanja Unijom, ali će centri gospodarenja otpadom koje gura politika biti mjera neuspješnosti sustava – izjavio je bivši ministar i istaknuo da u Hrvatskoj postoje i neki sjajni primjeri dobre politike gospodarenja otpadom, poput Preloga, Krka i Osijeka. – Međutim, tih sjajnih primjera je ipak mali broj, a ostatak Hrvatske jako loše stoji, posebno na jugu, no što je najgore, stječe se dojam da oko tog pitanja nisu uopće zabrinuti – naglasio je Dobrović i izrazio nezadovoljstvo činjenicom da i državni aparat više od dvije godine nije raspisivao javne pozive za financiranje sortirnica i kompostišta.

Umjesto toga, državna administracija ponovo ide na ruku interesnim lobijima, udomaćenim u nizu županija, a koji bi najradije svih 475 mil. EUR EU sredstava raspoloživih Hrvatskoj za ovu namjenu potrošili na glomazne i skupe regionalne centre za gospodarenje otpadom, točnije mehaničko biološku obradu smeća – kazao je Dobrović i zaključio kako preko 100 mil- EUR vrijedni centri Marišćina kod Rijeke i Kaštijun kod Pule uopće ne doprinose sektorskim ciljevima, pa će na koncu ukupni kapacitet takvih centara u Hrvatskoj biti mjera neuspješnosti sustava.

Komentiranje nije dozvoljeno.