DAN PLANETA ZEMLJE: Ovogodišnji slogan je „Obnovimo našu Zemlju“

Diljem svijeta danas se obilježava Dan planeta Zemlje. Ideja o obilježavanju ovog dana prvi je put predstavljena davne 1969. godine na konferenciji UNESCO-a. Prvi Dan planeta Zemlje obilježen je 1970., a pokrenuo je val akcija, uključujući donošenje značajnih zakona o okolišu u SAD-u te stvaranje Agencije za zaštitu okoliša (EPA).

Vrlo brzo se proširio po cijelom svijetu, a danas se obilježava u više od 190 zemalja svijeta s ciljem promjene našeg ponašanja i stvaranja boljeg, čišćeg i zdravijeg planeta. Svake godine se bira novi slogan, a ovogodišnji je „Obnovimo našu Zemlju“.

Kako raste svijest o klimatskoj krizi s kojom se suočavamo, tako raste i mobilizacija civilnog društva, a malim koordiniranim akcijama može se napraviti ogromna promjena. „Ne podcjenjujte svoju moć. Kada se vaš glas i vaši postupci sjedine s tisućama ili milijunima drugih širom svijeta, stvaramo uključiv pokret koji ima utjecaj i nije ga moguće zanemariti“, poručuju na današnji dan organizatori i koordinatori obilježavanja.

Komentiranje nije dozvoljeno.