CRNA GORA: Otvoreno poglavlje 27 o okolišu i klimatskim promjenama

U pregovorima o pristupanju EU Crna Gora je otvorila poglavlje 27. Najzahtjevnije i najskuplje od svih pregovaračkih poglavlja, koje se odnosi na klimatske promjene i zaštitu okoliša, traži od Crne Gore zadovoljenje kriterija vezanih uz kvalitetu zraka, vodno gospodarstvo, sustav trgovanja emisijama EU (EU ETS) i druga mjerila.

mzeVlada Crne Gore krenula je u provođenje potrebnih mjera prije svega osnivanjem Fonda za zaštitu životne sredine, čije je skraćeno ime Eko-fond, s ciljem stvaranja pravnog okvira za buduće investicije u sektoru zaštite okoliša i klimatskih promjena, izjavio je ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović. Za ispunjenje obveza iz poglavlja 27 bit će potrebno uložiti čak 1,4 mlrd. EUR do 2035.godine, u čemu će novoosnovani Eko-fond biti ključno tijelo.

Crna Gora treba odlučiti o sustavu upravljanja otpadom i osigurati odgovarajuća sredstva za infrastrukturna ulaganja, kao i ostvariti značajan napredak u usklađivanju propisa u sektoru voda, uključujući vodu za piće te usvajanje planova za upravljanje rijekama.

Komentiranje nije dozvoljeno.