CENTAR ZA ZBRINJAVANJE RAO-a TREBA POČETI S RADOM 2024. GODINE: Fond će angažirati PR agenciju za komuniciranje sa zabrinutim stanovništvom

Hrvatska kreće u realizaciju projekta Centra za zbrinjavanje radioaktivnog otpada (RAO) u bivšoj vojarni Čerkezovac na Trgovskoj gori gdje će se skladišti nisko i srednje radioaktivni otpad (NSRAO) iz Nuklearne elektrane Krško (NEK) kao i institucionalni radioaktivni otpad nastao na području RH.

S istekom roka za dostavu ponuda provedeno je javno otvaranje ponuda u otvorenom postupku javne nabave za Izradu dokumentacije i provedbu aktivnosti za ishođenje dozvola za izgradnju centra u Čerkezovcu, vrijednog 19,26 mil. KN. Početak gradnje Centra planiran za 2023. godinu, a završetak za 2024.

Skladišta Centra projektiraju se za prihvat oko 3.000 kubnih metara otpada, što je polovina ukupne količine pogonskog i dekomisijskog NSRAO iz Krškog te institucionalni radioaktivni otpad nastao na području Hrvatske, uključujući i onaj nastao razgradnjom skladišta u Institutu Ruđer Bošković i Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada.

Dodajmo još i kako će Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva NEK angažirati PR agenciju s ciljem podizanja svijesti lokalne i opće javnosti o tematici zbrinjavanja radioaktivnog otpada, s obzirom na to da gradnja ovog centra već neko vrijeme izaziva negodovanje lokalnog stanovništva, javlja Večernji list.

Komentiranje nije dozvoljeno.