BEČ POSTIGAO CILJ OD 1.000 JAVNIH PUNIONICA: Značajan porast interesa za električnim vozilima

Glavni grad Austrije u lipnju ove godine dosegnuo je cilj od ukupno 1.000 javnih punionica za električna vozila. Već je najavljeno i postavljanje novih 200 punionica, no njihove lokacije tek treba odrediti. Projekt postavljanja javnih električnih punionica kojim se želi osigurati njihova dostupnost na gotovo svakom uglu provodi se od 2017. godine, a danas se na gotovo svakih 400 metara može pronaći punionica.

Članica bečkog poglavarstva Ulli Sima najavila je i da će se u narednim godinama postaviti dodatnih 200 punionica za električna vozila na lokacijama na kojima postoji potreba za njima. Odabir lokacija provest će bečka gradska uprava u suradnji s gradskim okruzima, dok je za izgradnju mreže za punjenje zaduženo bečko gradsko poduzeće za opskrbu energijom „Wien Energie“. Osim toga, planirana je gradnja postaja za brzo punjenje, a snaga pojedine punionice trebala bi iznositi do 150 kW. Poduzeće također s partnerima istražuje inovativne načine punjenja.

Inače, vozila na električni pogon sve su popularnija u Beču. Samo u ovoj godini ondje je registrirano više od 12.000 električnih automobila. Ujedno je zamijećena povećana potražnja za javnim gradskim punionicama. Od siječnja do svibnja ove godine zabilježeno je dvostruko više punjenja nego u istom razdoblju prethodne godine. Od kraja 2017. građani su svoje električne ljubimce punili preko 320.000 puta na gradskim stanicama za punjenje. Ondje je napunjeno čak pet milijuna kWh električne energije. Tolika količina energije dovoljna je da se prijeđe otprilike 33,5 milijuna kilometara, što odgovara oko 760 krugova oko Zemlje.

Komentiranje nije dozvoljeno.