12 EUROPSKIH DRŽAVA TRAŽI BRZO DJELOVANJE EU: Žele ambicioznije ciljeve

12 država članica EU, a koje predvodi Danska, pozvalo je na promptnu akciju smanjenja stakleničkih plinova od 40 do 55% do 2030. godine. Plan kojim bi EU trebala postići takav cilj trebao bi biti predstavljen do lipnja 2020.

Zemlje potpisnice pisma su Austrija, Danska, Finska, Francuska, Italija, Latvija, Luksemburg, Nizozemska, Portugal, Slovenija, Španjolska i Švedska, a cilj im je postaviti temelje globalnom klimatskom pokretu kako bi Europska Komisija razradila plan kojim bi se ciljevi realizirali što prije – navodi u priopćenju za medije danski ministar klime, energije i komunalnih usluga Dan Jørgensen, te nadodaje kako 2020. mora biti godina ispunjenja klimatskih ambicija, na što nas opetovano podsjećaju ekstremne promjene vremena.

Poziv na smanjenje stakleničkih plinova dolazi u jeku Green Deal-a, a čiji je glavni cilj postizanje klimatske neutralnosti do 2050. što predstavlja ambiciozan pothvat, ali i priliku za nove mogućnosti i izazove za koje je bitno postaviti solidne temelje na kojima se mogu formirati daljnje javne politike.

Komentiranje nije dozvoljeno.