KOMENTAR ĐURE HORVATA OKO PANDEMIJE: Za infektivni otpad treba nam zatvoreni sustav!

– Gotovo je strašno, nedopustivo ponašanje zaraženih pojedinaca koji se ne žele ponašati u skladu s vremenom i ograničenjima. Hitno je potrebno primijeniti nove tehnologije za održivo gospodarenje miješanim komunalnim otpadom, piše u novoj kolumni u časopisu KOMUNAL Đuro Horvat, direktor i vlasnik Tehnixa.

-Odlaganje infektivnog uporabljenog otpada u otvorene kante ili kontejnere je jako opasno, nesigurno za zdravlje svih nas. Posebno je to štetno za sirotinju i beskućnike koji žive iz kontejnera sakupljajući plastične boce, papir, karton, a sve kako bi preživjeli na jadnim mjestima. Sada ne smijemo i ne možemo uobičajeno odlagati korištene maske, zaštitne rukavice i druge upotrijebljene proizvode, nego ih moramo odložiti u specijalne plastične vreće po ulicama, a koje su sigurno smještene kao uložak u kante od 120 litara s poklopcem te s vidljivom oznakom ”uporabljene maske – opasno po zdravlje”. Isto tako, u gradske četvrti i kvartove je potrebno postaviti presbox kontejnere koji mogu prihvatiti i antivirusno zaštititi velike količine uporabljenih zaštitnih maski te infektivni otpad od zdravstvenih i testnih ustanova. Infektivni otpad od zdravih, zaraženih i pokojnih ne smije biti dostupan nigdje nikome, osim u specijalnim spalionicama.

 Siguran sam kako u zdravoj budućnosti moramo koristiti nove tehnologije bez kontaktnog odlaganja miješanog komunalnog otpada iz domaćinstava, zgrada, poduzeća ili institucija. Naša MO-BO-TO tehnologija je pravo industrijsko, tehnološko i socijalno rješenje za održivi i zdravstveno ispravan način gospodarenja miješanim komunalnim otpadom s ugrađenim sustavom za termičku obradu infektivnog otpada – spaljivanje.

Više u tiskanom izdanju časopisa.

Komentiranje nije dozvoljeno.