DANSKA PONOVNO EUROPSKI REKORDER: Stanovnici su u cijeloj 2018. bez struje bili manje od 22 minute

Vrlo pozitivne vijesti stigle su za danski elektroenergetski sustav. Naime, nova analiza otkrila je da su u 2018. godini, u prosjeku, potrošači električne energije bez struje bili manje od 22 minute. Po tome su Danci daleko ispred ostatka Europe, a slijede ih Luksemburg i Švicarska.

Isto tako, danski operator prijenosnog sustava, Energinet, je postigao impresivan rezultat u paneuropskom izvješću koje je mjerilo isplativost europskih operatora prijenosnog sustava. Ti rezultati ističu ključnu ulogu OPS-a u upravljanju električnom mrežom. Prijelaz na „ugljično neutralan“ elektroenergetski sustav znači da su električne mreže dinamičnije nego prije, a proizvodnja energije je manje predvidljiva.

Isto tako, OPS-ovi moraju inkorporirati velike količine obnovljive energije uz istovremeno održavanje stabilnog protoka struje. Složenost situacije pogoršava i sve veći broj mrežnih interkonektora, što znači da OPS-ovi moraju prekoračiti granice i surađivati sa susjednima OPS-ovima. Ipak, teško je to provesti neprimjetno i efikasno, istovremeno ne povećavajući cijene. No, danski se OPS, čini se, uspješno nosi sa svim izazovima.

Komentiranje nije dozvoljeno.