BROJNE MANIFESTACIJE U HRVATSKOJ: Europski tjedan upoznavanja grobalja

“Tjedan upoznavanja grobalja” je manifestacija koja se diljem Europe održava tijekom svibnja, s ciljem podizanja svijesti o važnosti groblja, njihovih arhitektonskih rješenja, umjetničkih spomenika te povijesnih činjenica vezanih uz nastanak i razvoj grobnih cjelina. Značajnija groblja u Hrvatskoj također su se vrlo angažirano pridružila obilježavanju, prije svega kao članovi europske udruge znamenitih povijesnih groblja (ASCE).

U Rijeci se tako već petu godinu zaredom održao „Week of Discovering European Cemeteries“, niz obilazaka groblja Kozala s fokusom na upoznavanje tamošnjih vojnih grobova i spomen obilježja. Tijekom ove manifestacije bila je postavljena i izložba fotografija vojnih grobova na groblju Kozala. Koprivnički Komunalac je u suradnji s Povijesnim društvom Koprivnica i Umjetničkom školom Fortunat Pintarić, organizirao edukativne šetnje i izložbe fotografija.

Tvrtka Nasadi d.o.o. koja upravlja impozantnim zadarskim povijesnim grobljima, istovremeno je obilježila i reprezentativnu obljetnicu 195 godina od prvog pokopa te je svim zainteresiranim građanima omogućila stručno vodstvo Gradskim grobljem, kao i upoznavanje s njegovim kulturnim i hortikulturnim vrijednostima.

Varaždincima je tvrtka Parkovi ponudila edukativne šetnje Židovskim grobljem uz stručno vodstvo povjesničara Milivoja Dretara, čime su građani saznali više o nastanku, pogrebnim običajima i posljednjem počivalištu poznatih varaždinskih ličnosti te o obnovi infrastrukture na židovskom groblju, za koju je Grad dobio sredstva Ministarstva kulture. Na katoličkom groblju Dubovac u Karlovcu održana je “Kulturno-umjetnička ruta”, u organizaciji Udruge turističkih vodiča “Bastion” te u suradnji s tvrtkom Zelenilo i Turističkom zajednicom Karlovac, čiji su prvi posjetitelji bili karlovački studenti.

Komentiranje nije dozvoljeno.