STRUČNO PUTOVANJE: Istanbul za grobljanski sektor i JLS od 02. do 04. listopada!

Nakon studijskog putovanja u Veneciju 2019., časopis Komunal najavljuje novo stručno putovanje za predstavnike grobljanskog sektora i jedinica lokalne samouprave Hrvatske i regije, i to u Istanbul (Turska) od 02. do 04. listopada.

Istanbul je najveći turski grad te gospodarsko, kulturno i povijesno središte. Ima više od 15 milijuna stanovnika, proteže se na dva kontinenta i u njemu živi gotovo 20% stanovništva Turske. Služio je kao carska prijestolnica gotovo 1.600 godina – od Rimsko/Bizantskog pa sve do Osmanskog carstva, a zbog svoje povijesne važnosti i kulturne ostavštine danas je osmi najposjećeniji grad na svijetu.

U Istanbulu se nalaze i brojna mjesta pod zaštitom UNESCO-a, a tu su i sjedišta brojnih turskih kompanija, koje čine više od 30 posto gospodarstva zemlje.

S obzirom na veličinu grada i višestoljetnu povijest u kojoj su veliki trag ostavili i kršćanstvo i islam, Istanbul je posebno zanimljiv grad kad je u pitanju upravljanje grobljanskom infrastrukturom, kulturnom baštinom i turističkom valorizacijom groblja.

Ključne teme:

Funkcioniranje groblja u višemilijunskom gradu

Upravljanje povijesnom grobljanskom infrastrukturom i zaštita kulturne i povijesne baštine

Turistička valorizacija i promocija groblja

Uklapanje povijesnih groblja u prostorno-urbanističke cjeline

Hortikulturno uređenje i spomenička obnova

Obilazak znamenitih istanbulskih groblja:

Istanbul ima više od 300 groblja, a posebno je zanimljiva njihova vjerska i etnička raznolikost. Većina groblja je muslimanska, ali tu su i brojna katolička, pravoslavna, protestantska i židovska groblja, kao i groblja drugih vjerskih, ali i etničkih skupina.

Groblje Karacaahmet: 700 godina staro povijesno groblje nalazi se u Üsküdaru, na azijskoj strani Istanbula. Najstarije je u Istanbulu, proteže se na 750 hektara i ujedno je najveće groblje u Turskoj. Sastoji se od 12 cjelina, posvećenim različitim vjerskim grupama, a procjenjuje se da je ovdje pokopano više od milijun ljudi.

Groblje Eyüp: Nalazi se na europskoj strani Istanbula, a u njemu se nalaze grobovi istaknutih pojedinaca – od sultana i članova dvora, velikih vezira, vojnih zapovjednika do intelektualaca, znanstvenika, umjetnika i pjesnika.

Groblje Haydarpaşa: Uspo­stavljeno je za britansko vojno osoblje koje je sudje­lovalo u Krimskom ratu. Na groblju se nalaze i grobovi vojnika Commonwealtha iz dva svjetska rata, te civila britanske nacionalnosti.

Groblje Şişli: Grčko pravoslavno groblje Şişli osnovano je 1859. godi­ne, a sastoji se uglavnom od grčkih grobova, ali i grobova drugih pravoslavnih naroda i etnoreligijskih skupina kao što su Rusi, Srbi, Bugari, Arapi i Turci. Ujedno je i član ASCE-a.

Turističke, povijesne i kulturne atrakcije

U trodnevnom programu bit će vremena i za obilazak glavnih istanbulskih atrakcija, kao što su:

Kako se prijaviti?

Ispunite PRIJAVNICU i pošaljite ju na e-mail: info@komunal.hr

Za više informacija slobodno nas kontaktirajte na e-mail: info@komunal.hr ili telefon: +385 1 6329 111.

Komentiranje nije dozvoljeno.