ŠIROKOPOJASNI INTERNET U DONJOJ VOĆI: Povijesni projekt za privlačenje investitora u malu općinu u Varaždinskoj županiji

Mala općina u Varaždinskoj županiji sa svega 2.400 stanovnika Donja Voća primjer je da i male JLS mogu izraditi kvalitetne projekte i dobiti EU sredstva. Naime, njeni stanovnici uskoro će „surfati“ minimalnom brzinom od 100 mb/s.

Osim Donje Voće kao nositelja projekta, partneri na projektu su i Cestica, Petrijanec, Maruševec, Klenovnik, Bednja, Vinica i Grad Lepoglava. Projekt je vrijedan preko 92 mil. KN, a bespovratna sredstva iznose 64,5 mil. KN. Ova infrastruktura je preduvjet da i manje sredine ostvare jednaku razinu kvalitete života kao i one veće, a koristi do nje će imati i privatni i poslovni korisnici iz spomenutih općina i gradova.

U općini vjeruju kako će razvoj širokopojasne infrastrukture na područjima obuhvaćenim ovim projektom potaknuti rast svih ekonomskih aktivnosti, zaustaviti negativne demografske pokazatelje i pridonijeti smanjivanju nejednakosti između ovog kraja i razvijenijih dijelova Hrvatske.

„Njegova prava vrijednost može se usporediti s danima kada je u naš kraj uvedena električna energija ili recimo vodovodna mreža. Vrijednost ove infrastrukture je nemjerljiva i biti će dostupna generacijama iza nas, a izrazito je važna i za ostanak mladih na našem području“, rekao je načelnik Kruno Jurgec i naglasio kako je riječ o izuzetno kompleksnom projektu koji do sada nije odrađen u RH. „Zbog toga su nam iskustva slovenskih partnera tu vrlo dragocjena, s obzirom na to da su oni to odradili par godina prije nas“, zaključio je.

Komentiranje nije dozvoljeno.