PRVI PROJEKT DISTRICT HEATINGA U HRVATSKOJ?: Bjelovar želi koristiti geotermalnu energiju

Grad Bjelovar kreće u izgradnju bušotine za korištenje geotermalne energije u naselju Veliko Korenovo. Riječ je o projektu kojem je cilj povećati proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, smanjiti emisije CO2 te povećati sigurnost opskrbe, čulo se na uvodnoj konferenciji projekta na kojoj su, uz gradonačelnika Darija Hrebaka i njegove suradnike, sudjelovali i predstavnici partnera EFLA Consulting Engineers s Islanda te tvrtke Terme Bjelovar.

Ukupna vrijednost projekta iznosi 3,46 milijuna eura, od čega su bespovratna sredstva u iznosu od 1,3 milijuna eura.

Tom prilikom gradonačelnik Hrebak istaknuo je da je povrat investicije planiran u svega nekoliko godina nakon eksploatacije, a otvorit će indirektno i veliki broj radnih mjesta. Dodao je i da se tijekom prosinca planira raspisati i javna nabava za izvođača radova, a sredinom sljedeće godine predviđen je početak bušenja. Bušit će se nešto više od mjesec dana te se očekuje pronalazak izvora vode temperature od oko 70°C kojom bi se grijali staklenici, Bjelovarski sajam, poslovna zona Veliko Korenovo. Gradonačelnik kaže da bi to mogao biti prvi pravi projekt “district heatinga” u Hrvatskoj.

Projekt je sufinanciran Programom „Energija i klimatske promjene“ Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Kneževine Lihtenštajn, Norveške i Islanda u svojstvu zemalja donatora te programskog partnera Energetskog instituta Hrvoje Požar. Podršku projektu svojim je dolaskom dao i norveški veleposlanik Nj. E. Haakon Blankenborg.

Nakon predstavljanja projekta održan je i okrugli stol na kojemu se, među ostalim, raspravljalo i o primjeni geotermalne energije te trenutačnom stanju istraživanja i potrošnje geotermalne energije u Hrvatskoj.

Foto: Grad Bjelovar

Komentiranje nije dozvoljeno.