KOLIKO JE TRANSPARENTNA LOKALNA UPRAVA?: Značajno unaprjeđeno proračunsko izvještavanje

Nedavno objavljeno istraživanje Instituta za javne financije pokazalo je kako gradovi, općine i županije iz godine u godinu unaprjeđuju proračunsko izvještavanje. Prema rezultatima istraživanja provedenog u razdobljima studeni-prosinac 2020. i veljača-travanj 2021., a koje je obuhvatilo svih 576 jedinica lokalne i regionalne samouprave, prosječna proračunska transparentnost iznosi 4,5 od mogućih 5.

Ona se mjeri brojem proračunskih dokumenata objavljenih na mrežnim stranicama JLS, a značajno je narasla u odnosu na rezultate iz 2015. kada je ocjena iznosila tek 1,8. Sve županije objavile su svih pet traženih dokumenata, gradovi prosječno 4,7 dokumenata, a općine prosječno 4,4 dokumenta.

No usprkos odličnim prosjecima, još uvijek osam posto, tj. 10 gradova, i 16 posto, tj. 68 općina, ne objavljuje sva tri dokumenta sa zakonskom obvezom objave, a čak 20 posto gradova i 31 posto općina ne objavljuje dva dokumenta koja im je Ministarstvo financija preporučilo objavljivati.

Prema prosječnoj transparentnosti svih JLS na svome području, u vrhu su Međimurska, Zagrebačka, Karlovačka i Krapinsko-zagorska županija. S druge strane, najlošiji rezultat imaju Sisačko-moslavačka, Ličko-senjska, Dubrovačko-neretvanska i Splitsko-dalmatinska županija.

Komentiranje nije dozvoljeno.